Όλα άρχισαν το 1989 όταν κάποιοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα για όσους ενδιαφέρονταν για τη φωτογραφική τέχνη. Αυτή η κίνηση γρήγορα έδειξε τα αποτελέσματά της, καθώς φάνηκε ότι και άλλα άτομα μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο είχαν το ίδιο πάθος. Έτσι, τον επόμενο χρόνο δημιουργείται ο πρώτος σκοτεινός θάλαμος μέσα στο πανεπιστήμιο και ξεκινάει ένας κύκλος διαλέξεων για τους φοιτητές εκείνους που ήθελαν να γνωρίσουν τον κόσμο της φωτογραφίας. Η επιτυχία των διαλέξεων ήταν τέτοια που από τότε αυτές να γίνονται κάθε χρόνο, μέχρι σήμερα.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Φωτογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου ωρίμασε και έδειξε έντονη δραστηριότητα διοργανώνοντας εκθέσεις στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο. Ταυτόχρονα ανέπτυξε συνεργασία και με άλλες φοιτητικές πολιτιστικές ομάδες και αντίστοιχες φωτογραφικές ομάδες.

1989 - 1997

Το Νοέμβριο του 1989 φοιτητές από το πανεπιστήμιο Κρήτης δημιουργούν μια ομάδα με στόχο την περιήγηση στον μαγικό χώρο της φωτογραφίας και την μύηση νέων ατόμων στο αυτό κόσμο. Το πάθος και η δέσμευση των ατόμων αυτών είναι τέτοιο που σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργείται σκοτεινός θάλαμος εντός του πανεπιστημίου και ξεκινάει κύκλος διαλέξεων από ενθουσιώδη άτομα, ο αριθμός των οποίων ολοένα και αυξάνει. Αποτέλεσμα της όμορφης αυτής προσπάθειας και του ζεστού κλίματος εντός της ομάδας, είναι ότι τα σεμινάρια συνεχίζονται κάθε χρόνο μέχρι σήμερα. Παράλληλα σε σύντομο χρονικό διάστημα η ΦΟΠΚ ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια του πανεπιστημίου Κρήτης και ξεκινάει σειρά εκθέσεων σε Ρέθυμνο και αλλού σε συνεργασία με άλλες φωτογραφικές ομάδες και πολιτιστικούς συλλόγους.

1997 - 1998

Η φωτογραφική ομάδα του πανεπιστημίου Κρήτης (ή αλλιώς ΦΟΠΚ) εμφανίζεται στα μάτια του ηρακλειώτικου κοινού στα πλαίσια του 5ου Πολιτιστικού Κύκλου, το Νοέμβριο του 1997. Η έκθεση, που λαμβάνει χώρα στην Ανδρόγεω, καταδεικνύει το καλλιτεχνικό πνεύμα των μελών της ΦΟΠΚ και βάζει βάσεις για την κατάκτηση ακόμα υψηλότερων κορυφών στο ταξίδι της καλλιτεχνικής αναζήτησης της ομάδας. Παράλληλα εγκαινιάζεται ένας κύκλος σεμιναρίων, από τον Πλάτωνα Ριβέλλη, με στόχο τον διάλογο πάνω στην τέχνη της φωτογραφίας και η διάδοση της στο ευρύ κοινό, εγχείρημα που αγκαλιάζεται με θέρμη από τους λάτρεις της φωτογραφίας στο Ηράκλειο και αλλού.

1998 - 1999

Ένα χρόνο αργότερα και μετά την απήχηση του πρώτου κύκλου διαλέξεων η ΦΟΠΚ διοργανώνει το σεμινάριο φωτογραφικής λήψης και κριτικής με τον Πλάτωνα Ριβέλλη καθώς και εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας των μελών της ομάδας.

2001 - 2002

Εκθέσεων συνέχεια με αρκετές εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο και συμμετοχή στην εκδήλωση «Αναζητήσεις» που έλαβε χώρα στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών. Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία την χρονιά αυτή ήταν παρουσία φωτογραφιών στην παράλληλη έκθεση της Ελληνικής Φωτογραφικής Ομάδας των Πανεπιστημίων στο Μάντσεστερ.

2002 - 2003

Ένα έτος που συνεχίστηκε στα ίδια πλαίσια με μια έκθεση στην πύλη του Αγίου Γεωργίου με την συμμετοχή της Φωτογραφικής Ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης η ΦΟΠΚ είχε συμμετάσχει σε έκθεση της φωτογραφικής ομάδας του ΑΠΘ καθώς και σε εκδηλώσεις της Μουσικής ομάδας (Voutstock). Άλλη μια αξιομνημόνευτη στιγμή ήταν η οργάνωση της έκθεσης των Γιατρών του Κόσμου στον χώρο του Πανεπιστημίου, στα πλαίσια του κύκλου εκδηλώσεων των πολιτιστικών ομάδων του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα 25 χρόνια λειτουργιάς του.

2003 - 2004

Κοντά στον κόσμο και εμφάνιση… στην Ξάνθη! Το έτος αυτό η ΦΟΠΚ έδωσε το δυναμικό παρόν στην πανελλήνια συνάντηση φοιτητικών φωτογραφικών ομάδων στα πλαίσια εκδηλώσεων «Γιορτές Νεολαίας 2003» που διοργανώνεται στην Ξάνθη. Παράλληλα συμμετείχε στην έκδοση φωτογραφικού υλικού στο 1ο «Παγκρήτιο Συνέδριο για την ψυχική υγεία» που οργάνωσε ο Τομέας Ψυχιατρικής και Επιστημών συμπεριφοράς του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Νοσοκομείου Κρήτης στο Candia Maris τον μήνα Μάιο.

2007 - 2008

Σημαντική παρουσίαση του έργου της ελληνίδας φωτογράφου Βούλας Παπαϊωάννου σε συνεργασία με το μουσείο Μπενάκη. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεση στο εαρινό φεστιβάλ του πολιτιστικού συλλόγου των φοιτητών “spring 9 festival” στο Φοιτητικό Κέντρο. Επιπλέον οργάνωσε και το πρώτο διήμερο, ενώ αντιπροσωπεία της ΦΟΠΚ συμμετείχε στην Πανελλήνια συνάντηση φωτογραφικών ομάδων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου και παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφιών των μελών.

2007 - 2008

Εκδηλώσεων συνέχεια και 20α γενέθλια! Μετά από την επιτυχία του “spring 9 festival” καθιερώθηκε η συμμετοχή της ΦΟΠΚ σε εαρινά φεστιβάλ και εκδηλώσεις και έτσι το 2008 στο “just for your eyes only” οργάνωσε έκθεση στο φουαγιέ του φοιτητικού κέντρου και παράλληλα ημέρες “ανοιχτού θαλάμου”, όπου ο σκοτεινός θάλαμος της ομάδας παρέμενε ανοιχτός προς το κοινό καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ. Τα 20α γενέθλια της ΦΟΠΚ γιορτάστηκαν με την αναδρομική έκθεση του καταξιωμένου φωτογράφου Νίκου Οικονομόπουλου, μέλος του πρακτορείου MAGNUM. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και ομιλία του διεθνούς φήμης φωτορεπόρτερ Γιάννη Κόντου.

2009 - 2010

Συνέχεια του επιτυχημένου εγχειρήματος “just for your eyes” με έκθεση έργων των μελών και παράλληλες εκδηλώσεις με ομιλίες και workshop αναγνωρισμένων Ελλήνων φωτογράφων. Αυτή την φορά αίσθηση κάνει το workshop με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό που γίνεται από τον φωτοδημοσιογράφο Ιάκωβο Χατζηστάυρου. Αξιοσημείωτες συμμετοχές του φεστιβάλ είναι αυτές των Νίκου Βασιλάκη (με θέμα φωτισμός κα παρασκήνια μιας επαγγελματικής φωτογράφισης) και της Λουκά Βασιλικού (φωτογράφου).

2010 - 2011

Από τις 21 Μαΐου έως και 26 Ιουνίου η ΦΟΠΚ διοργανώνει την έκθεση “έργα παντού” που λαμβάνει χώρα σε 5 καφετέριες του Ηρακλείου ταυτόχρονα. Παράλληλα πραγματοποιούνται flash mobs σε κεντρικά σημεία για την προώθηση της έκθεσης, όπως και parties σε κάθε συμμετέχουσα καφετέρια, αλλά και στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου, τα Λιοντάρια.

2009 - 2010

Από τις 21 Μαΐου έως και 26 Ιουνίου η ΦΟΠΚ διοργανώνει την έκθεση “έργα παντού” που λαμβάνει χώρα σε 5 καφετέριες του Ηρακλείου ταυτόχρονα. Παράλληλα πραγματοποιούνται flash mobs σε κεντρικά σημεία για την προώθηση της έκθεσης, όπως και parties σε κάθε συμμετέχουσα καφετέρια, αλλά και στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου, τα Λιοντάρια.

2011 - 2012

Το 2012 η ΦΟΠΚ παρουσιάζει την δική της πτυχή της καθημερινότητας μέσω της τεχνικής του δίπτυχου… Δυο καρέ δένουν μεταξύ τους αντιφάσκοντας, συμφωνώντας και αλληλεπιδρώντας με κάθε τρόπο! Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου, τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

2012 - 2013

2013 - 2014

Στην ιστορική πύλη Βιτούρι πραγματοποιείται έκθεση έργων των μελών της ΦΟΠΚ σε αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο 50 Χ 70 εκατοστών. Για άλλη μια φορά το ηρακλειώτικο κοινό αγκαλιάζει την προσπάθεια αυτή και γεμίζει τον εκθεσιακό χώρο όλες τις μέρες που έλαβε χώρα η έκθεση…

2014 - 2015

Στην ιστορική πύλη Βιτούρι πραγματοποιείται έκθεση έργων των μελών της ΦΟΠΚ με τίτλο Λεξ-εικον, που επιστεγάζει τον κύκλο συναντήσεων της χρονιάς, τον Μάιο του 2015. Την έκθεση πλαισιώνουν ομιλίες, όπως της φωτογράφου Έφης Παρούτσα.

2015 - 2016

Τον Μάιο του 2016 για μια ακόμα φορά η ΦΟΠΚ κλείνει την ακαδημαϊκή χρονιά με μια ομαδική έκθεση, αυτή τη φορά θεματική, με τίτλο Μεταμόρφωση. Τα εγκαίνια πλαισιόνονται από τους ήχους των κρουστών των batala στην ιστορική πύλη Βιτούρι, ενώ η ομιλία του Βασίλη Βασιλειάδη ολοκληρώνει τη θεωρητική υπόσταση της έκθεσης. Ταυτόχρονα έγινε συλλογή τροφίμων που στάλθηκαν στους πρόσφυγες.

2016 - 2017

Η ιστορία της ΦΟΠΚ γράφεται με 2 εβδομαδιαίες συναντήσεις και σας περιμένουμε να ταξιδέψετε μαζί μας στον μαγικό χώρο της φωτογραφίας.